Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Flanel overhemden
Deel dit artikel op:

Flanel overhemden.

Niks is zo lekker dragen als een flanel overhemd. Warm, robuust en stoer.

Wat is flanel?

Flanel is een zeer los geweven stof die wordt gemaakt van wol, katoen, of synthetische vezel. Flanel kan worden geborsteld om het extra zacht te maken. Tijdens het borstelen komen de vezels omhoog uit het losgesponnen garen, waardoor een zachte dons ontstaat. Dit geeft flanel de zo karakteristieke uitstraling.

Flanellen shirts zijn toch geruite overhemden?

Meestal bedoelen we met ‘flanelen shirt’ een geruit overhemd. Dat is echter een misvatting. Flanel is een weeftechniek, geen ontwerp. Het ontwerp wat wordt bedoeld is het Tartan-dessin, ook wel plaid genoemd. De verwarring ontstond in de jaren negentig, toen overhemden met ruitpatroon massaal werden verkocht onder de naam ‘flannellen shirts’. Dat flanel oorspronkelijk meestal in een plaid-patroon werd gewoven helpt deze verwarring natuurlijk niet.

Welke voordelen heeft flanel?

Flanel is een zeer zachte, warme stof, die goed isoleert. Het draagt zeer zacht op de huid en is relatief licht voor de dikte die het geeft. Zeker wanneer het flanel van wol is gemaakt ontstaat een dikke, warme stof die niet te zwaar is.

Gerelateerde verhalen

nemo osmo mayfly

15 mei 2024

Mayfly OSMO™ by Nemo

Mayfly OSMO™ by Nemo

nemo osmo mayfly...
Lees het hele bericht

15 mei 2024

Vlammen zonder rook!

Vlammen zonder rook!

TIME Beste uitvinding van 2023. Geniet van de warmte, de geur, het geknetter en het gevoel van een houtkampvuur, zonder...
Lees het hele bericht
Deuter futura

1 mei 2024

Futura Air Trek

Futura Air Trek

De Futura Air Trek is de perfecte metgezel voor liefhebbers van langeafstandswandelingen, dankzij het maximale comfort en de doordachte...
Lees het hele bericht