Laat ze niet bijten. Bescherm je tegen de teek!
Van maart tot en met oktober is de kans het hoogst om gebeten te worden door teken. Teken worden namelijk al actief zodra de temperatuur boven de 7 graden Celsius komt. De kans om een tekenbeet op te lopen tijdens koude herfst- en winterdagen is vrij klein. Helaas komen teken wel weer tevoorschijn tijdens de vroege herfst en zachte winterdagen. Een zachte winter kan ervoor zorgen dat het aantal teken in de lente nog hoger is enboor-achtig hypostoom van een teek (midden)
Wat zijn teken eigenlijk?
Teken zijn kleine spinachtige parasieten en met het blote oog bijna onzichtbaar. Ze blijven in leven door zich bij ‘gastheren’, dieren en mensen, te voeden met bloed.
Deze parasiet is ontzettend klein en klemt zich vast met kleine weerhaken en doorboort de huid met een hypostoom (zaagachtig orgaan). Op dat moment zit een teek letterlijk muurvast: je krijgt er geen beweging in zonder dat je daarbij speciaal materiaal gebruikt. Het kan gevaarlijk zijn om een teek op de foutieve manier te verwijderen: de teek kan namelijk tijdens een onjuiste manier zijn besmetting in je huid loslaten. Verwijder een teek daarom dus altijd met een speciale tekenverwijderaar. Zo verminder je de kans op een besmetting, zoals de ziekte van Lyme.
Vaak ontdek je een teek pas nadat deze zich in je huid heeft vastgebeten en heeft volgezogen met bloed. Controleer jezelf daarom goed, nadat je buiten in de natuur bent geweest en na het tuinieren.
Het gevaar komt van onderen
Omdat de teek van onderen komt, uit het struikgewas, gras en de heide, is het belangrijk om je voeten te beschermen. Je kunt daarom het beste je broekspijpen in je sokken stoppen. Dit kan met gewone sokken, alhoewel teken dan nog steeds omhoog zullen klimmen op zoek naar een plekje om te bijten. Een verstandigere keus zijn sokken geïmpregneerd met permetrine. Dit middel is een insecticide die de teek afweert en onschuldig is voor de mens. Care Plus® Bugsox zijn een voorbeeld van geïmpregneerde sokken. De teek krijgt geen kans om via je voet omhoog te kruipen en zich in je huid vast te bijten, zodra ze in contact komen met de sokken laten zij los.
Voorkomen is beter dan genezen
Een tekenbeet voorkomen is beter dan genezen. Met warmere temperaturen komen de teken ook weer tevoorschijn, waardoor tijdig aan preventie denken noodzakelijk is. Een teek kan besmet zijn met de Borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Gelukkig zijn er genoeg manieren om zorgeloos te kunnen genieten van het buiten zijn.
De teek is erg sterk en kan lang overleven. Het eerste advies is altijd om op de paden te blijven, je broekspijpen bij je sokken in te stoppen en om altijd een uitvoerige tekencontrole uit te voeren bij thuiskomst. Om echt veilig, en vooral zorgeloos, op pad te gaan zijn er nog een aantal andere dingen die je kan doen. Zo raden wij je aan om Anti-Insect DEET, een sterk muggen- en tekenafweermiddel, te gebruiken. DEET beschermt afhankelijk van de gekozen concentratie 3 tot 5 uur tegen teken.
Onze tips op een rijtje:
Blijf op paden en vermijd hoog gras en struikgewas.
Draag lichte kleding met lange mouwen.
Stop je broekspijpen in je sokken.
Draag tekenwerende sokken.
Smeer jezelf in met een insectwerend middel zoals Anti-Insect Natural of Anti-Insect DEET.
Controleer jezelf en elkaar na een dagje buiten in de natuur.
Heb je last van teken in je tuin? Dan is een kip ook een goede oplossing. Kippen pikken de teken namelijk uit het gras. Wat je ook kunt doen is het gras kort maaien. Daar houden teken niet van.